torsdag 14. april 2016

Baby sett fra Dale

Det har kommet flere babyer i venninneflokken, og jeg fikk lyst til å strikke et sett til den nye babyen. Dette settet begynte jeg å strikke i høst. Jeg strikka det ferdig, men så har det tatt lang tid før jeg fikk montert det. 

Jeg syns buksa ble søt, og den var ikke vanskelig å strikke. Det eneste jeg syns var negativt med den, var at det er en del montering igjen når den er ferdig strikket. Neste gang jeg strikker den, vil jeg strikke sælene på, sånn at jeg får de der jeg vil og slipper å montere de senere. Jeg kan også tenke meg å strikke ribba oppe litt lenger, og kanskje legge inn noen forkorta rader i det som skal være bak. Det som er moro med å montere, er jo å plukke ut noen søte knapper som gjør at buksa blir ekstra spesiell. Jeg valgte hareknapper i tre, slik at buksa ble kjønnsnøytral og slik at den evt kan brukes senere også. 




Lua strikka jeg dels fra en oppskrift i samme hefte, og dels etter eget hode. Jeg valgte å strikke en liten tutt på toppen og strikke icord snor i tillegg. Jeg valgte å strikke icorden for seg selv, men jeg ser i ettertid at jeg kunne strikka den rett på lua og unngått montering. 


Garn: Dale Baby ull
Pinne: 3
Str: 3 mnd
Vekt: Bukse 104g, lue 29g.
Oppskrift: Dale hefte: Baby hentesett nr 310.

søndag 3. april 2016

Oraganisering av garn: Fargekart

Når jeg skulle finne garn til Fuglesang vottene, hadde jeg utfordringer med å huske hva slags garn og nummer jeg strikka med. Jeg tenker at det kan være greit å vite. Dessuten liker jeg å veie og registrere alt på Ravelry (målet i 2016; alt skal inn der).

Pt2 og Fin ull er to nesten identiske garn. Ja, de har forskjellig tvinning, det har forskjellig strikkefasthet, men ses likevel ut som det er likt. Etter å ha tenkt litt og prøvd å finne ut fargenummer på internett, fant jeg ut at jeg skulle lage mitt eget fargekart. 

Jeg tok av en liten bit av garnet, teipa det fast på hvit kartong og skrev fargenummeret bak. Enklelt og greit, og mye lettere å finne ut hva slags farge jeg har neste gang jeg mister magebåndet på et nøste. 


torsdag 31. mars 2016

På pinne: Fuglesang vottene

Restestrikking. En evig runddans vil jeg si. Du strikker opp mye av et nøste. Det blir liggende helt til du finner ut at du skal strikke opp restene av det, men så får du ikke nok garn. Ja, så da må du jo kjøpe et nytt nøste. Og sånn går det. 

Pinneguri har gjort 2016 til året der restegarnet skal til pers. Det passer jo meg bra, for jeg legger ikke akkurat sjul på at det ikke mangler restegarn hos meg. 

I mars kan man strikke vottene fuglesang av restegarn og være med i en trekning på instagram. Jeg måtte jo så klart være med på det etter å ha blitt frista en god stund. Når det var 2 dager igjen av mars begynte jeg. Så jeg dro fram litt av restegarnet i finull og pt2 og begynte å strikke. 


Veldig moro å strikke, men jeg ble ikke ferdig til fristen som var kvelden 31. mars. Så målet blir å få de ferdig før april er over. Jeg syns det er moro å strikke med rester og se hva slags utrykk jeg kan få av noen få gram og  forskjellige farger. På mine votter har jeg så langt brukt 11 forskjelige farger, tror jeg, som går i samme fargetoner.
Det eneste problemet jeg har med vottene, er at de blir alt for smale for mine hender og de passer best til noen smale jente hender. Jeg vet jo at jeg strikker stramt når jeg strikker votter og små ting, men jeg trodde at jeg hadde løst det ved å strikke på pinne 3,5. Den gang ei. Jaja, da bruker jeg tykkere garn og enda større pinner neste gang. Disse vottene blir gave uansett.

fredag 25. mars 2016

Oppskrift-tips: Votter

Det går mot slutten av vinteren, men man trenger kanskje noen nye votter for å komme seg gjennom de siste snøkavene. Dessuten bor vi jo i Norge, så votter har vi vel brukt for lenge ennå, selv om vi nå skriver mars?

Her er noen oppskrifter jeg har falt for:


Fuglesang fra Vottelauget.




Link her. Koster 25kr uten moms ut Mars.


Doris:
Link her. 

How cold it is?

Link her.  

Snow fling mittens
Link her.

Simple Autumn Mittens.

Link her. Gratis.  


Song bird Mittens
Link her. 


Night Owl Mittens

Link her.

onsdag 9. mars 2016

Lillebror seleshorts

En venninne av meg ventet en liten gutt rett rundt nyttår og som babyshower gave strikka jeg denne seleshortsen til henne.
Oppskrifta fant jeg i boka "Strikk til mamma og mini" av Charlotte Pettersen. Oppskrifta var grei, men det er en del som mangler for at jeg skal ha lyst til å strikke den en gang til. Det er en typisk norsk oppskrift. Og når jeg skriver norsk mener jeg at du må tenke mye selv for å forstå hva du skal gjøre. Selv for en som har strikka en del, ble det litt tungvindt syns jeg. Det tok meg en del tid å knekke koden på hvordan man strikker kile til bena og hvordan det skulle gjøres. Jeg syns også det var utydelig hvor  de forkorta radene skulle være i forhold til starten av oppskrifta.  Bortsett fra det ble jeg fornøyd!


Jeg valgte å strikke selene hver for seg, noe jeg kanskje angrer på i ettertid. Å montere er ikke det jeg liker å gjøre best. Neste gang strikker jeg de på. Jeg kjøpte noen søte knapper som jeg monterte foran på shortsen som pynt.
Ellers må jeg si at det er veldig tilfredsstillende å strikke til baby. Det går fort å strikke, og man bruker like mye garn som det man kanskje gjør når man strikker en lue til en voksen.   ;-)


Garn: Rauma Baby garn.
Pinne: 3
Vekt: 114g
Oppskrift: Fra boka Strikk til Mamma og mini.

torsdag 25. februar 2016

Oppskrift-tips: Sokker

Jeg tenker å dele noen oppskrifter en gang i måneden. For min egen del hjelper det å se tips om oppskrifter for å bli inspirert, så kanskje du blir litt inspirert av et innlegg innen et tema? Jeg tenker å lenke til oppskrifter som er gratis og som kan kjøpes gjerne på Ravelry, men også  delt via andre nettsteder. Denne serien blir publisert den 25. i hver måned.


Månedens tema er sokker. Og det finnes mange sokkeoppskrifter der ute, så det jeg har funnet frem denne måneden er bare litt av det som finnes der ute. Jeg har funnet noen som jeg syns burde være med i et sånt innlegg. Alle oppskriftene i dette innlegget er gratis. Noen er enkle, andre mer omfattende. Mest engelske oppskrifter. 

Brocken seed:

Link her. Gratis. 


Arrow head:



Link her. Gratis. 

Flying North:



Link her. Gratis.

Rose city rollers



Link her. Gratis.


Not exactly brain surgery.



Link her. Gratis.


Gisken.



Link her. Gratis.

torsdag 18. februar 2016

Bricks - Min første oppskrift på ravelry.

Jeg har lenge hatt lyst til å lage mine egne strikkemønster og dele de med alle andre strikke glade folk der ute. Etter noen år med strikking har jeg skissa mye selv, og strikka en del egne mønster. Egentlig syns jeg det er litt skummelt og lurer veldig på om det er noen som har lyst til å strikke mine mønster. Men jeg velger å kaste meg uti det og prøve.


Dette er mitt første mønster, det ligger gratis HER på ravelry. Det er publisert både på norsk og engelsk. Det er en lue som jeg tegna mønsteret på for en stund siden. Det heter BRICKS og mønsteret er inspirert av murvegger og murstein.



Det er et enkelt mønster som lett kan tilpasses etter eget ønske, enten i lengde eller omkrets. Jeg har brukt Nepal fra drops, det gikk med nesten ett nøste bunnfarge og to kontrastfarger. Jeg har ikke fått mønsteret teststrikka av noen andre, så gi meg beskjed vis dere finner noen feil. Her er de to andre luene jeg har strikka i samme mønster.

tirsdag 9. februar 2016

Sokke skolen: Noen råd om sokkestrikking

Etter å ha strikka en del sokker har jeg opparbeidet meg en del erfaringer som jeg tenker det kan være kjekt å dele her. Det er en del ting med det å strikke sokker som i vertfall ikke jeg tenkte på når jeg satte i gang med å strikke sokker til forskjellige folk. Jeg blir fortsatt ganske overraska over at et sokkepar som er tiltenkt en person ikke passer. I dette innlegget, tenker jeg å dele litt om nettopp de erfaringene.

Føtter :
Som kroppsfasongen er også føtter forskjellige. Ja, alle vet at sko størrelsen kan variere, men også bredden på foten, leggen og kanskje spesielt hælen er forskjellig fra person til person. Noen føtter kan se spinkle og tynne ut, men hælen kan være bred i forhold til det du normalt strikker. Tro meg, jeg har lært det flere ganger! 

For å løse dette, kan du måle foten, tegne den opp og finne ut hvor mange masker du trenger for å strikke sokker til de føttene. Dette kan du gjøre ved å sjekke strikkefastheten mot bredden og type garn du har valgt å strikke med eller du kan bruke prøve-og-feile-metoden. 
Her er en oppskrift som tar for seg hvordan man kan skreddersy sokker i forhold til størrelse, bredde og strikkefasthet. Oppskriften er ikke for nybegynnere.

Valg av garn: 
Tykkelsen på garnet har MYE å si for hvor bredd sokken du strikker blir, og det kan variere mye på hvor mange masker du skal legge opp og hva slags pinne størrelse man skal bruke til den typen garn. 

Et råd er å se på magebåndet til garnet og se hvor mange masker det er pr 10cm og på hvilken pinnestrørrelse som er anbefalt. Men det er bare en veiledning. Du kan gå opp eller ned i pinnestrørrelse. Jeg går som regel ned, fordi jeg ønsker fastere sokker enn det som står oppgitt på magebåndet. 

En god huske regel for hvor mange masker man skal legge opp er: Tynnere garn- flere masker, tykkere garn- mindre masker.

Hvordan du strikker sokken:
Noen ganger liker jeg å strikke ribbestrikk helt til tåfellinga, andre ganger bare til der jeg begynner å strikke hæl og strikke foten i rettmasker eller bare et lite parti med ribbestrikk.
Det kan være greit å tenke på om man skal strikke sokker til noen man aldri har stikket til før. Forskjellig måte å strikke sokker på gir forskjellig resultat. Av og til kan man bli overrasket av dette. Jeg vet f.eks at mine vrangmasker blir større en rett maskene, så vis jeg skal strikke sokker til noen jeg ikke strikker så ofte til kan det være lurt å strikke ribbestrikka sokker. Da blir det også naturlig å strikke med flere masker (evt større pinner) når man strikker flerfarga mønster og det kan være lurt å blokke de før du gir de bort. Flerfargestrikk blir ofte trangere enn vanlig rett strikk og ribbestrikk.

Det som fungerer for meg når jeg strikker sokker i gave er et jeg noterer ned pinne str, garn, antall masker, hælfelling, lengde på foten og leggen osv til de sokkene jeg strikker. Merker det med navn og dato. Da har jeg en basis oppskrift for neste gang jeg skal strikke sokker til denne personen. Jeg fører også inn evt notater i ettertid når jeg ser sokkene i bruk. Om garnet holder seg godt, for kort legg, annen hælfelling, flere masker, for løs strikkefasthet osv.

Strikk sokker og få egne erfaringer:
Mange syns det er vanskelig å strikke sokker, og jeg var veldig enig i starten. Men etter jeg knekte koden er jeg veldig fornøyd med at jeg får det til. Det var nemlig en av mine store ønsker. Det var også en periode jeg ikke likte å strikke sokker i det hele tatt, noe jeg tror hadde med erfaring å gjøre.

Det kan være greit å opparbeide seg sine egne erfaringer med det å strikke sokker. Det finnes tusen forskjellige måter å gjøre det på og alle har sin egen oppskrift. Mitt råd er: Fin ut hva som fungerer for deg og gjør det en del ganger, prøv ut forskjellige detaljer til du blir fornøyd. Så kan du leke deg med mønster, ulike hælfellinger, tåfellinger, tåopp sokker osv.



Neste innlegg i sokkeskolen planlegger jeg å gå gjennom steg for steg om hvordan man strikker sokker. 

mandag 8. februar 2016

På pinne: Persian Dreams

Jeg lar meg ofte inspirere av instagram, men det er ikke alltid det resulterer i et nytt og så stort strikke prosjekt. Tidligere hadde jeg sett at Vibbedille hadde blogga om det og begynt å strikke på det, men det var på instagram jeg falt for det. Jeg var rask med å kjøpe mønsteret og begynne å strikke. Kjempe moro! Få av lappene blir like, så jeg kan strikke en lapp med nytt design når jeg måtte ønske det. Vis jeg virkelig henger i en dag, så får jeg strikka en lapp om dagen (det skjer svært sjeldent).
Jeg har bestemt med for at 2016 skal bli året der jeg strikker MYE fra lageret. Så jeg måtte velge garn fra lageret når jeg skulle begynne på det. Valget falt på fin ull, som jeg har mye av. Jeg tror jeg bare trenger å kjøpe noen nøster til av bunnfargen til dette prosjektet og mønsterfargene bruker jeg fra lageret. Fargene setter jeg selv sammen, det eneste jeg buker mønsteret til er å strikke motivet. Vis du ønsker mer informasjon om fargene ligger prosjekter på Ravelry her.   

Det går ca 4 lapper på hvert nøste med bunnfarge og man trenger i underkant av 3g farget garn av hver farge, men så har en lapp 7 forskjellige farger. Totalt veier de mellom 20 og 24g. I oppskriften står det at man ikke skal felle av på den siste runden, men jeg har valgt å gjøre det. Jeg tenker å sy eller hekle de sammen til slutt.

På bildet under er jeg neesten halvveis (9 av 24lapper).

Garn: Fin ull
Pinne: 3,5
Oppskrift: Persian Dreams.

mandag 25. januar 2016

Oppskrift-tips: Tepper som kan strikkes

Jeg tenker å dele noen oppskrifter en gang i måneden. For min egen del hjelper det å se tips om oppskrifter for å bli inspirert, så kanskje du blir litt inspirert av et innlegg innen et tema? Jeg tenker å lenke til oppskrifter som er gratis og som kan kjøpes gjerne på Ravelry, men også  delt via andre nettsteder. Denne serien blir publisert den 25. i hver måned. 


Månedens tema er tepper som kan strikkes. Og det finnes massssse nydelig som man kan strikke til å ha i sofaen, pakke inn babyen i eller ha som vognteppe. Man kan strikke flerfarga, lapper og sy/strikke sammen eller man kan strikke strukturstrikk. Det finnes alt fra enkle tepper til avanserte tepper.



Zig-Zag fra Pickles. 

Link her. Gratis.



Vivid fra Tin Can Knits


Link her.

Hurra meg rundt fra Tori


Link her.


Persian Dreams


Link her.


Billefrø teppet av Pinneguri


Link her.


Log cabin av Clara Davids


Link her. Gratis.


Domino teppe, også kalt Sock Yarn blancket.


Link her. Gratis.

fredag 22. januar 2016

På pinne: Stjerneruter

Jeg har funnet fram et prosjekt som jeg begynte på i fjor på denne tiden av året. Det var et "belønningsprosjekt" etter en eksamen jeg hadde som jeg grua meg veldig til. Da kjøpte jeg meg garn og kofteboka som belønning. Jeg fikk lagt opp og begynt på bolen på kofta, men syntes nok mønsteret var litt for avansert for det jeg orka å strikke akkurat da, så den ble lagt bort i en pose.
Nå syns jeg det er synd at den bare ligger i en pose og i nyttårsryddinga fant jeg den fram igjen for å strikke videre på den. Og etter å ha strikka utallige sokker og rettstrikka ting i året som gikk, så er det moro å strikke noe med mønster igjen. På pinne 4 går det fort også (jeg strikker stramt)!


 Jeg strikker kofta i Fin ull fra Rauma på pinne 4, vrangborden strikker jeg på pinne 3,5. Dama i butikken kommenterte at det kom til å bli for løst, men jeg syns det går veldig fint i min strikkefasthet. Jeg ønsker meg en litt oversized genser (ja, jeg strikker genserversjonen), og jeg syns ofte at det jeg strikker på pinne 3,5 i mønster ofte blir for kompakt. Men dette er jo smak og behag. Jeg har strikket opp til der ermene skal på bolen og begynt på ermene for å kunne se hvor langt jeg må strikke med en oppklippskile sånn at jeg ikke strikker den for kort. I og med jeg strikker i ren ull, har jeg tenkt å klippe opp til ermene uten å bruke symaskin (steeking).


Garn: Finull fra Rauma i fargene 400 og 421.
Pinne: 3,5 og 4. 

Bildene er tatt til bruk for instagram.

torsdag 14. januar 2016

Strikk i bruk: Space Invader Lue

Denne serien handler om strikka ting som har vært i bruk en stund. Jeg skriver denne serien for at jeg vil se hvordan garnet holder seg i bruk og hvordan plagget blir om noen år. Litt for min egen del, men også for andre sin del. 

Denne lua strikka jeg i 2011, her. Det er en av de første tingene jeg strikka i mønsterstrikk. Garnet jeg strikka den i er Freestyle fra Dale, og oppskrift etter en av Arne og Carlos sine hefter. Jeg husker jeg syns garnet var litt kunstig å strikke med og at det delte seg opp. Jeg tror jeg også brukte samme pinne str på vrangborden og på mønsteret. Lua er en av favorittene her i huset, og den har blidt brukt nesten daglig siden jeg gav den bort i gave.

Lua har holdt sg fint i bruk. Litt nupping i starten, men nå ser det ut til at nuppene er borte. Den virka også litt trang i starten, men etter litt bruk har den blidt passe. Den eneste behandlinga den har fått etter at den ble tatt i bruk, er et milo bad. Den var blitt skitten etter mange år med bruk. Men det ser ut som den kanskje kom enda finere ut av det en før den ble lagt i milo.

mandag 4. januar 2016

"The force awakens" hat

Rett før jul kom den nye star wars filmen på kino, og han jeg er sammen med er stort fan av filmene og gledet seg stort. Når jeg kom over denne lua på Ravlery, tenkte jeg at det måtte være julegaven til han. 
 Bildet over er litt dårlig, men fargene er best på det, og bildet under viser lua ferdig i sin helhet. Den var ganske moro å strikke. Lua er ganske lang og for de som ikke liker at den henger når den er på, så bør vrangborden være så kort som mulig. Jeg skal strikke en til, og da skal vranborden være kortere. Jeg la også inn noen ekstra fellinger i den siste runden på mønsteret før toppen. Til sammen brukte jeg 4 farger til sammen, men det fungerer nok å strikke den med mindre også.
Jeg strikka den i sandnesgarn smart, på ambefalt pinne og maskeantall i forhold til oppskriften. Det blir litt snaut til en voksen mann, så jeg må nok finne et garn som er litt tykkere neste gang.

Lua er godt brukt allerede, og var før jul en stor favoritt (han viste jeg strikka den til han og han ønska veldig å bruke den lenge før julegavene skulle åpnes). Det gleder et strikkehjerte!

Garn: Sandnes Smart
Pinne: 3,5 og 4
Vekt: 80g
Oppskrift: "The force awakens" hat på ravelry, her.